Opleiding Bio-Based Productontwikkelaar (plant)

Met onze nieuwe opleiding Bio-based Productontwikkelaar (plant) gaan wij verder dan het huidige aanbod aan opleidingen voor verwerking van plantaardige producten. De opleiding is een modulair opgebouwde deeltijdopleiding voor volwassenen, waarin diverse onderdelen gaande van primaire productie tot plantaardig eindproduct aan bod komen. Dit is inclusief kwaliteitsopvolging, wetgevingstechnische aspecten in verband met het in de markt zetten van food- en non-foodproducten en marketing gerelateerde onderdelen. Aanmelden kan via ons online aanmeldformulier.

Inhoud opleiding in productontwikkeling (food en non-food)

Je eigen plantaardige producten, in zowel food als non-food, op de markt brengen, is een grote stap. Om tot je uiteindelijke doel te komen, zul je ook nog eens diverse stappen en uitdagingen moeten ondergaan. Deze opleiding helpt jou volledig op weg. Je doet uitgebreide kennis en kunde op met betrekking tot plantaardige basisstoffen, primaire verwerkingstechnieken, secundaire verwerkingstechnieken, kwalititsopvolging, veiligheid en marketing. Met raakvlakken in zowel voeding als chemische sector is een breed life science traject ontwikkeld, voor nieuwe of bestaande groene ondernemers die verder willen gaan dan louter primaire productie. Ook leveren we via dit blended leertraject een significante bijdrage aan de integratie van agro-ecologie in onderwijs en vormingsprogramma’s.

Onze Opleiding Bio-based Productontwikkelaar (plant) is een uitgebreid blended leertraject. Dit bestaat uit:

 • een divers online lesgedeelte, dat je in eigen tempo kunt doorlopen
 • inspirerende praktijkdagen en bedrijfsbezoeken
 • deelname aan ons Lerend Netwerk Productontwikkeling

Gedurende de opleiding wordt gewerkt in kleine groepjes, zodat je niet alleen theoretisch onderlegd zal zijn, maar ook tevens de zekerheid ontwikkelt om daadwerkelijk zelf te produceren. Na de opleiding weet jij dan ook precies waar grondstoffen vandaan komen, hoe producten worden samengesteld en aan welke wet en regelgeving alles dient te voldoen. Bovendien ben je klaar om je eigen bedrijf te starten of een nieuw eigen product op de markt te brengen. Je hebt namelijk gedurende de opleiding een prototype ontwikkeld en de benodigde (verplichte) administratie, zoals autocontrole plan en productdossier, volledig op orde.

Verloop Opleiding Bio-Based Productontwikkeling

De opleiding bestaat uit vijf verschillende modules, te weten:

 1. Life Sciences
 2. Grondstoffenleer
 3. Primaire verwerking
 4. Secundaire verwerking
 5. Kwaliteit en Veiligheid

Data en locatie lesjaar 2023-2024

De opleiding Bio-based Productontwikkelaar (plant) gaat van start op 15 september 2023. De opleiding loopt door tot en met 15 september 2024. Een groot gedeelte van de opleiding is online en in eigen tempo te volgen. Het online gedeelte wordt aangevuld met inspirerende en praktische praktijkdagen. De praktijkdagen vinden plaats op ons bedrijf Natuurplus aan de Veldhoek 33 te 9931 Lievegem (België). Ze staan gepland op:

 • 25 september 2023: Kennismakingsdag en bedrijfsbezoek
 • 23 oktober 2023: Grondstoffenleer – Grondstoffenbeheer
 • 13 november 2023: Grondstoffenleer – Kwaliteitscontrole
 • 15 januari 2024: Primaire verwerkingstechniek 1 (drogen, macereren, persen distilleren of fermenteren – naar keuze)
 • 22 januari 2024: Primaire verwerkingstechniek 2 (drogen, macereren, persen distilleren of fermenteren – naar keuze)
 • 29 januari 2024: Primaire verwerkingstechnieken 3 (drogen, macereren, persen distilleren of fermenteren – naar keuze)
 • 25 maart 2024: Secundaire verwerkingstechnieken 1 – Co-creatiedag
 • 15 april 2024: Secundaire verwerkingstechnieken 2 – Co-creatiedag
 • 27 mei 2024: Kwaliteit en Veiligheid – Co-creatiedag
 • 15 september 2024: Diploma-uitreiking – Afsluitmoment, eindevaluatie en voorstellen projecten tbv lerend netwerk

Prijs Opleiding Bio-Based Productontwikkelaar

De prijs voor deze opleiding in productontwikkeling is 3250 euro excl. BTW. Voor het eerste lesjaar geldt een promotionele korting van 20%, bij betaling in één keer. Je betaalt voor lesjaar 2023-2024 dus slechts 2600 euro excl. BTW. Het is mogelijk gebruik te maken van de KMO-portefeuille. Wil je in delen betalen? Dan kan dat per module. De kosten voor module 1 bedragen 425 euro excl. BTW. De kosten voor module 2 tot en met 5 bedragen 705 euro excl BTW per module.
Let op, betaal je via KMO-portefeuille dan kun je gezien de voorwaarden helaas geen gebruik maken van de gespreide betalingsregeling.

Studiebelasting Opleiding Bio-Based Productontwikkelaar

De studiebelasting voor het gehele traject bedraagt 368 uur. De studiebelasting bedraagt dan ook 8 uur per week gedurende een jaar (op basis van 46 weken). De studiebelasting voor module 1 bedraagt 48 uur. De overige modules bedragen 80 uur. De studie-uren kunnen op eigen tempo ingevuld worden. Enkel de bovenstaande praktijkdagen liggen vast.

Docententeam

Deze opleiding tot productontwikkelaar wordt georganiseerd door ons voltallige docententeam, te weten:

 • Christel Van Vooren
 • Johan De Smedt
 • Ruby van den Heuvel

Aanmelden Opleiding Bio-Based Productontwikkelaar

Je kunt je aanmelden voor de opleiding door ons online aanmeldformulier in te vullen. Druk op de link om hier naar toe te gaan.

Vragen

Heb je nog vragen? Mail ons gerust! In de loop van 2023 zullen wij verschillende online en face-to-face informatie momenten voorzien. Deze zijn ook interessant als je twijfels welke opleiding je bij ons wilt volgen. Uiteraard houden wij je ook graag op de hoogte door middel van onze nieuwsbrief. Onderaan deze website kun je je hiervoor inschrijven.